RIJEKA DOBILA PRVI 'ŽENSKI SEMAFOR !

Ponovo u našoj regiji!

Postavljanjem ženskih semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad, rekla je Dunja Roić, inicijatorica ove ideje

RIJEKA Kod Palače Modello postavljen je prvi „ženski semafor”. Klasičnog muškog lika pješaka zamijenio je onaj ženski, a do Međunarodnog dana žena ovakve ženske siluete pješacima će zasvijetliti na ukupno pet semafora na pješačkim prijelazima uzduž Adamićeve ulice.

Rijeka je time postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio takve „ženske semafore”, a za sve je zaslužna Udruga SOS Rijeka. Njihova savjetnica za pravna pitanja Dunja Roić vidjela je slične semafore u brojnim zapadnim gradovima pa joj je palo na pamet isto pokušati napraviti u Rijeci. Poslala je mail riječkoj Gradskoj upravi, a inicijativu je podržao gradonačelnik Vojko Obersnel.

Za pripremu novih maski za pješačke lanterne na pet pješačkih prijelaza u Adamićevoj zadužen je Rijeka promet, a prva je postavljena u rekordnom roku.

– Mi smo dali ideju, a Grad je reagirao zaista u roku odmah. Drago nam je da im se svidjela ideja, koju je inicirala naša Dunja Roić. Nismo se na to odlučile samo zbog pitanja ravnopravnosti, već i ovom akcijom želimo utjecati na to da se u Rijeci i našoj okolici naviknemo na različite i drugačije simbole.

Želimo potaknuti ljude na razmišljanje o tome kako su žene reprezentirane u javnom prostoru i putem simbola. Ujedno, namjera nam je pokušati utjecati na naše institucije da i one promišljaju o tome kako su žene reprezentirane. Veselimo se diversifikaciji simbola u našem gradu, objašnjava Lorena Zec iz SOS Rijeka.

Dunja Roić iz SOS Rijeka napominje da je ideja nastala po uzoru na ovu pozitivnu praksu i u drugim europskim gradovima.

– Postavljanjem ženskih semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad, rekla je Dunja Roić za gradski portal Moja Rijeka.

*Tekst i fotografija preuzeti sa: www.novilist.hr*

error: Content is protected !!