Maanasa Mendu - mlada američka naučnica

Prilikom posjeta Indiji 2017. godine, Maanasa Mendu je vidjela da je mnoštvo stanovnika bez struje i znala je da želi napraviti promjenu.

Tako je Mendu odlučila biti dio rješenja i osmisliti pristupačan uređaj koji je sposoban generirati čistu energiju.

Njena inovacija je nedavno stekla mjesto na “Forbes 30 under 30” listi. 14-ogodišnja inžinjerka najmlađa je osoba s popisa.

Mendu je odabrana za sektor energetske industrije za stvaranje HARVEST-a, bio-inspiriranog energetskog uređaja koji koristi energiju sunca i vjetra za hvatanje energije u obliku vjetra, kiše i sunca – i pretvara je u struju.

“Bilo da to shvatate ili ne, suočavamo se s globalnom energetskom krizom”, rekla je Više od 1,2 milijarde ljudi u svijetu nema pristup električnoj energiji. A za one koji imaju pristup električnoj energiji, 93 posto njih dolazi iz neobnovljivih resursa koji su štetni za okoliš i koji također propadaju. Samo 7 posto dolazi iz obnovljivih izvora energije. … Razlog zašto nismo u mogućnosti primijeniti obnovljive izvore energije u tako raširenoj primjeni je zbog nekih njihovih ograničenja.”

Njen piezoelektrični uređaj za proizvodnju energije vjetra osigurao joj je mjesto kao finalista prošlogodišnjeg Discovery Education 3M Young Scientist Challenge.

„Htjela sam pomoći u ublažavanju globalne energetske krize stvaranjem uređaja koji koristi piezoelektrične materijale koji su ekološki prihvatljivi i ekonomični”, rekla je Mendu. “Odlučila sam to iskoristiti primjenjujući vibracije niskih brzina vjetra i samo opću energiju okoliša oko nas i stvaranje struje u tom obliku.”

Tada je Mendu odlučila proširiti dizajn kako bi uključila solarnu energiju s HARVESTom. Ovaj uređaj koristi “solarne listove” za prikupljanje energije vibracija, tako da kada je kišno, vjetrovito ili sunčano, uređaj može prikupiti energiju. Za stvaranje uređaja potrebno je samo 5 dolara.

“Odlučila sam stvoriti fleksibilan niz fotonaponskih sistema zajedno s energijom vjetra kako bismo stvorili način da lako uključimo zelenu energiju u naš svakodnevni svijet”, rekla je. “U brzorastućem 21. stoljeću potreban je učinkovit, obnovljiv izvor energije za rješavanje energetske krize.”

*tekst i fotografija preuzeti sa www.journal- news.com

Prijevod sa engleskog jezika: L. Abazović

error: Content is protected !!