Kviz
0%

Da li smatraš ako te neko ignorira i omalovažava da je to nasilje?

Correct! Wrong!


Ignoriranje i omalovažavanje osobe jeste nasilje i ubraja se u psihičko/psihološko nasilje.

Nasilje nije isključivo udaranje, šamaranje ili fizičko povređivanje osobe. Ignoriranje i omalovažavanje se ubraja u psihičko nasilje i ono na osobu može ostaviti negativne posljedice kao i bilo koji drugi vid nasilja. Nevidljivo, a bolno.

Ako ti momak/ djevojka konstantno gleda poruke na telefonu i kontroliše te da li to znači da on/ ona vrše nasilje prema tebi?

Correct! Wrong!


Ako čini sve pomenuto ili pak jednu od ovih radnji on/ona vrši psihološko nasilje . U vezi mora postojati uzajamno povjerenje između dvije osobe, ukoliko se želi postići zdrava veza. Takođe svaka osoba ima pravo na privatnost, kao ustavom zagarantovano pravo. Više o tome možeš pročitati u našoj sekciji Zakoni -> Ustav.

Da li opravdavaš ako te neko iz škole, tvoj vršnjak/inja, namjerno gurne, ošamari ili udari?

Correct! Wrong!

Ovo nikako nije uredu jer ovakve radnje spadaju u vršnjačko ali i fizičko nasilje. Ukoliko te neko namjerno gurne, ošamari ili udari vjerovatno će to ponovo učiniti. Moraš na vrijeme reagovati da bi se problem zaustavio na samom početku.

Ako te neko zastrašuje porukama na društvenim mrežama, misliš li da to može biti nasilje?

Correct! Wrong!

Zastrašivanje preko društvenih mreža je dio cyberbullying-a tj. nasilja preko interneta. Nemoj misliti da ovo nasilje nije toliko važno, jer se odvija preko interneta, u "drugoj dimenziji", nego baš suprotno- jednako je opasno kao i bilo koji drugi oblik nasilja. Ukoliko preživljavaš ovakav vid nasilja, nemoj se ustručavati prijaviti. U našoj SOS sekciji se nalaze ustanove u kojima možeš potražiti pomoć.

Je li nasilje ako ti momak/ drug/ drugarica/ školska/i kolegica/ga ograničava kontakt sa prijateljima, poznanicima?

Correct! Wrong!

Svako ima pravo na slobodu komunikacije i druženja i nitko nema pravo iz bilo kojeg razloga drugome to onemogućavati. Kršenje ovakvog prava se zapravo smatra nasiljem (psihološko nasilje) jer se osobi uskraćuju njena ustavom zagarantovana prava prava. Više o tome možeš pogledati u sekciji Zakoni -> Ustav.

Smatraš li ako te dodiruju protivno tvojoj volji da je to neki oblik nasilja?

Correct! Wrong!

Ovakvi fizički dodiri se smatraju zapravo seksualnim nasiljem. Zaustavi to na vrijeme. To je samo početak onoga što može izaći na mnogo gore. U SOS sekciji na stranici možeš potražiti najbližu pomoć.

Da li misliš da bi trebalo snimiti zadirkivanje tvog vršnjaka ili šamaranje i snimak dijeliti na društvenim mrežama?

Correct! Wrong!

Osobi trebaš pomoći i učiniti da se to nasilje zaustavi , a ne snimati i dijeliti video na društvenim mrežama.

Kviz
Uspješno si završila/o kviz!
Uvijek je dobro upotpuniti svoje znanje i naučiti nešto novo. Upravo zbog toga ti preporučujemo da posjetiš sekciju Informiši se (link) ali isto tako i sekciju Zakon (link) da naučiš kako te to zakon štiti i koji su to zakoni. Pored toga pogledaj i SOS (link) te koje su i gdje se nalaze institucije za prijavljivanje nasilja!
Uspješno si završila/o kviz!
Uvijek je dobro upotpuniti svoje znanje i naučiti nešto novo. Upravo zbog toga ti preporučujemo da posjetiš sekciju Informiši se ali isto tako i sekciju Zakon da naučiš kako te to zakon štiti i koji su to zakoni. Pored toga pogledaj i SOS te koje su i gdje se nalaze institucije za prijavljivanje nasilja!

Share your Results:

error: Content is protected !!